Dnia 18 maja 2022 uczniowie klasy I uczestniczyli w zajęciach tworzenia czekoladek. Spotkanie rozpoczęło się wyjaśnieniem teorii dotyczących czekolady: jak wygląda ziarno kakaowca?, na jakim kontynencie rośnie?, kto odkrył Amerykę? jak jest przetwarzane ziarno kakaowca, aby powstała czekolada? itp. Oprócz teorii dzieci mogły spróbować ziarenko kakao, dotknąć i powąchać. Wrażenia ich były różne: niektóre dzieci mówiły, że kakao jest możliwe w smaku, a niektóre twierdziły że jest zbyt gorzkie.
Następnie dzieci uczestniczyły w części praktycznej tworząc czekoladkę w kształcie serduszka. Prowadzący rozlał ciepłą czekoladę do serduszkowych foremek i rozdał różne dodatki: pianki, czekoladowe groszki, wiórki kokosowe, mini biszkopty, kolorową posypkę oraz rodzynki. Uczniowie kreatywnie podeszli do zadania. Powstały różnorodne serca przepełnione słodkimi dodatkami. Każde dziecko miało serce stworzone na swój własny pomysł i każde było piękne.
Ale potem czekała na nich słodka niespodzianka. Dzieci tworzyły własne szaszłyki z biszkoptów, kukurydzianych chrupek, owoców: mandarynek, bananów i kiwi, a następnie podchodziły do lejącej się czekoladą fontanny i oblewały swój szaszłyk. Zafascynowane smakiem mlecznej czekolady kosztowały swoje szaszłykowe danie.
Uczniowie byli bardzo szczęśliwi. Każde dziecko wyszło z zajęć ze słodkim podarunkiem w postaci serduszek. Niektóre dzieci chciały jeszcze kosztować czekolady, a niektóre mówiły: już dosyć czekolady, bo jest zbyt słodka.
W zajęciach o tej samej tematyce brali również udział uczniowie z klas II i IIIab.
Marlena Rusiłowicz