Dnia 10 listopada 2014 r. przystąpiliśmy do akcji edukacyjnej „Dzień Zdrowego Śniadania”.
CEL AKCJI:
*Zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania
w diecie dziecka.
W tym dniu uczniowie z klas I-III wspólnie ze swoimi wychowawcami przygotowywali kanapki z ciemnego i białego pieczywa oraz sałatki owocowe. Z wielką ochotą i starannością smarowali pokrojone pieczywo masłem, a następnie układali wędlinę, ser żółty i topiony oraz warzywa. Dekoracją i zdrowym dodatkiem była sałata i szczypiorek.
Należy stwierdzić, że wszystkim dopisywał apetyt. Dzieci również dowiedziały się, że przygotowując i jedząc posiłki, zawsze należy pamiętać o zasadach prawidłowego żywienia i higienie podczas przygotowywania:
- Zawsze myć ręce przed posiłkiem.
- Pięć stałych posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
- Należy jeść o stałych porach i nie śpieszyć się.
- Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
- Mięso, jaja czy ryby – można wybierać.
- Należy pamiętać o kaszach, jeść chleb, a nie bułeczki.
- Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.
- Do szkoły wychodzić po śniadaniu i z drugim śniadaniem.
- Posiłek obiadowy to zapas sił na aktywne popołudnie.
- Kolację zjadać wieczorem, nie tuż przed snem.
- Dobrą wodą gasić pragnienie.
- Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.
Halina Łapińska