Miesiąc

Dnia 10 listopada   2014 r. przystąpiliśmy do akcji edukacyjnej „Dzień Zdrowego Śniadania”.

CEL AKCJI:

*Zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania

w diecie dziecka.

W tym dniu uczniowie z klas I-III wspólnie ze swoimi wychowawcami przygotowywali kanapki z ciemnego i białego pieczywa oraz sałatki owocowe. Z wielką ochotą i starannością smarowali pokrojone pieczywo masłem, a następnie układali wędlinę, ser żółty i topiony oraz warzywa. Dekoracją i zdrowym dodatkiem była sałata i szczypiorek.

Należy stwierdzić, że wszystkim dopisywał apetyt. Dzieci również dowiedziały się, że przygotowując i jedząc posiłki, zawsze należy pamiętać o zasadach prawidłowego żywienia i higienie podczas przygotowywania:

  1.  Zawsze myć ręce przed posiłkiem.
  2. Pięć stałych posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
  3. Należy jeść o stałych porach i nie śpieszyć się.
  4. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
  5. Mięso, jaja czy ryby – można wybierać.
  6. Należy pamiętać o kaszach, jeść chleb, a nie bułeczki.
  7. Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.
  8. Do szkoły wychodzić po śniadaniu i z drugim śniadaniem.
  9. Posiłek obiadowy to zapas sił na aktywne popołudnie.
  10. Kolację zjadać wieczorem, nie tuż przed snem.
  11. Dobrą wodą gasić pragnienie.
  12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

Halina Łapińska

śniadanie20141110_123331 800x60020141110_123318 800x60020141110_121838 800x60020141110_123234 800x60020141110_121814 800x600