W ramach zajęć dodatkowych: ,,Zasady zdrowego odżywiania-wdrażanie dzieci do spożywania zdrowych produktów”, w marcu 4-latki realizowały temat: „Wesołe kanapki”.
Na pierwszych zajęciach przedszkolaki sadziły cebulę. Założona hodowla wzbogaciła kącik przyrody, który stał się miejscem do śledzenia zmian zachodzących we wzroście roślin.15 marca przedszkolaki przygotowywały pyszne i zdrowe kanapki. Po starannym umyciu rączek, dzieci przystąpiły do pracy. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność oraz dbałość o higienę. Okazało się, że dzieciom najlepiej smakowały kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo               i zawierały mnóstwo witamin.

Marlena Bowtruczuk