07.04.2022 r. w ramach zajęć dodatkowych: ,,Zasady zdrowego odżywiania-wdrażanie dzieci do spożywania zdrowych produktów”, 4-latki uczestniczyły w wycieczce do przedszkolnej kuchni. Powitane przez panie kucharki zostały po niej oprowadzone i zapoznane ze sprzętami, które używane są podczas przygotowywania posiłków. Dzieci oglądały wyposażenie, rozpoznawały i nazywały znajdujące się tam urządzenia i akcesoria kuchenne potrzebne do pracy. Ogromną frajdą okazało się oglądanie ogromnych garnków, misek i patelni, w których panie kucharki przygotowują przepyszne posiłki. Panie zwróciły uwagę dzieci na swój strój, podkreśliły znaczenie zachowania czystości podczas przygotowywania posiłków. Następnie dzieci miały spotkanie z Panią intendentką, na którym to miały możliwość oglądania m.in. różnych rodzajów mięs, serów, kaszy, makaronów. Na koniec dzieci zostały obdarowane zdrowymi jabłkami oraz słodką niespodzianką. Podczas spotkania promowany był zdrowy styl życia oraz zachęcanie do zdrowego odżywiania.

Marlena Bowtruczuk