W ramach zajęć dodatkowych: ,,Zasady zdrowego odżywiania-wdrażanie dzieci do spożywania zdrowych produktów”, w marcu 4-latki realizowały temat: „Zdrowie na kanapkach”. Na pierwszych zajęciach przedszkolaki wysiewały nasiona rzeżuchy, oraz sadziły szczypior. Założone hodowle wzbogaciły kącik przyrody, który stał się miejscem do śledzenia zmian zachodzących we wzroście roślin.
30 marca przedszkolaki przygotowywały pyszne i zdrowe kanapki. Po starannym umyciu rączek, dzieci przystąpiły do pracy. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność oraz dbałość o higienę. Okazało się, że dzieciom najlepiej smakowały kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin.

Marlena Bowtruczuk